1. Tüm besinler içerisinde en kaliteli proteinlerden biri yumurtadadır. Kahvaltının vazgeçilmezi yumurtada A, D, E ve B grubu vitaminleri olmak üzere diğer vitaminleri de önemli oranda içermektedir.Yumurta sarısındaki A vitamini gözün iyi görmesini sağlar, kemik gelişimi ve sağlıklı dişler için de gereklidir.
Vücut hücrelerinin gelişmesine yardım eder.
Solunum ve sindirim sisteminin sağlıklı olmasını ve enfeksiyonlara karşı korunmasını sağlar.
2. Kötü kolesterolü düşürmek için bol bol ceviz tüketin. Ceviz ile ilgili yapılan pek çok araştırma kabuklu yemişler arasında cevizin seçkin bir yeri olduğunu gösteriyor.İçerisindeki yağ profili ve magnezyum sayesinde zihinsel fonksiyonların işlevselliğini artırıyor.
Egzama hastalığından Alzheimer’a kadar birçok rahatsızlığa iyi geliyor.
Çocukların zeka gelişiminden kemiklerin güçlenmesine kadar faydası var.
3. Vucut sağlığının sigortası somon! Sağlıklı bir yaşam için haftada en az iki kez balık tüketilmesi gerektiğini artık hepimiz biliyoruz.Somon ise sadece protein açısından zengin bir kaynak değil, aynı zamanda omega-3 yağ asitleri açısından da zengin olan bir balık.
Diyet yapanlar için içerdiği yüksek protein oranı ve düşük yağ oranı kilo vermeyi kolaylaştırır.
Hamilelik süresince haftada en az 1 kez somon balığı tüketilmesi bebeğin bedensel ve zihinsel gelişimine inanılmaz bir katkı sağlar.
Çocukların zihinsel ve bedensel gelişimleri için öğünlerinde mutlaka somona yer verin.
4. Bağışıklık sisteminizi kefir ile güçlendirin. Kefirde bulunan bazı bileşenler bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle bağışıklık sistemi sorunlarından kaynaklanan çeşitli alerjilere iyi gelir ve genel olarak iltihaplanmayı önler.İçerdiği fosfor sayesinde hücre gelişimine yardım eder, enerji verir.
Kronik yorgunluğa karşı dinlenmeye yardım eder.
Zeka ve zihin gelişimine yardım eder.
5. Cilt sağlığı için bol bol avokado tüketin. İnceltir ve yağ yakımını hızlandırır.Bağırsakları iyileştiren ve tok hissetmenizi sağlayan çözünür lif içerir.
Vücutta toksit maddeleri etkisiz hale getirerek, yaşlılığa yol açan zararlı maddeleri yok eder.
İçeriğinde bulunan protein, mineral ve vitaminler küçük çocukların ve hamile kadınların dengeli ve sağlıklı beslenmelerinde çok gerekli olan maddelerdir.
6. Muz oldukça enerji vericidir ve iştahsız kişilerin enerji elde etmesi için iyi bir seçimdir. Muz, sindirime yardımcı olan ve vücutta bulunan toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayan “pektin” içerir.Düzenli olarak olarak tüketildiğinde kansere ve benzeri hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
Minarellerin emilimini arttırır.
Yüksek lif içeriği sebebiyle gastrit gibi mide rahatsızlığı olan hastalara da önerilir.
7. Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Araştırması’na göre günlük iki domatesin tüketilmesi gerektiği belirtilmektedir. Domateste bulunan bazı bileşenler pıhtı hücresi olarak da adlandırılan “trombosit” üretimini kontrol altında tutarak aşırı trombosit üretimine bağlı olarak yaşanabilecek damar tıkanıklığını önlemeye yardımcıdır.A vitamini göz sağlığı için en önemli vitaminlerden biridir. 1 bardak domates suyu günlük A vitamini ihtiyacının yaklaşık %20’sini karşılar.
İçinde bulunan likopen maddesi kansere karşı savaşmada etkilidir. Özellikle prostat kanserine karşı etkili olduğu düşünülen likopen diğer kanser türlerinin de etkisini azaltmaya yardımcı olur.
8. Sebzelerin en gözdesi ıspanak! Güçlü bir lif kaynağıdır.Diğer yapraklı sebzelere göre daha fazla protein içerir.
K vitamini içerdiği için kemik gelişiminde rolü büyüktür.
Mükemmel bir folik asit ve magnezyum kaynağıdır.
Migren rahatsızlığı olanlar da bu şifalı sebzeyi bolca tüketmelidir.
9. Sarımsak, ilk çağlardan beri insanoğlunun kullandığı en eski ilaçlardandır. Kan inceltici özelliği ile kan dolaşımını kolaylaştırarak tansiyonun normal seviyelerde kalmasına yardımcı olur.Soğuk algınlığını önler ve tedavi eder.
Çiğ veya az pişmiş sarımsak tüketmek, kolon ve mide kanseri başta olmak üzere çeşitli kanser türlerine yakalanma riskini önemli oranda azaltır.
Sarımsağın bileşimindeki cystein, insulin ve benzeri bileşimler nedeniyle sarımsak hem kanı temizler hemde şekeri düşürmede yardımcıdır.
10. Lif deposu yeşil mercimek! Besin değeri oldukça yüksek olan mercimek vücuda ve zihne güç verir.Kalp sağlığını pekiştiren folat ve magnezyum yönünden zengindir.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Bağırsak şikayetleri gibi hazımsızlık sorunlarına karşı faydalıdır.
Anne sütünü attırır.
11. Kimyonun stres azaltıcı etkisi bulunmaktadır. Kimyon tohumları hazımsızlığı giderir.Zengin bir mineral kaynağıdır.
İçerdiği demir minerali sebebiyle vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir.
Karaciğere faydalıdır.
Astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarının iyileşmesine yarar sağlar.
Yüksek miktarda lif içerir.Kaynak: asmyasam.com