• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
türkbayrağı
 

Aile Sağlığı Merkezimizde Kanser taramaları yapılmaktadır. Ayrıntılı bilgi için Aile Sağlığı Merkezimize bekleriz.

KANSER TARAMA
Halk İçin Bilgiler
ÇALIŞMA SAATLERİMİZ

İshal olduğunuzda ne yemelisiniz?

Özellikle çocuklar için ishal, zatürreden sonra ikinci ölüm nedeni

İshal, bazı metabolik hastalıklar, bağırsaktaki sindirim yüzeyleri ile ilgili bazı sorunlar, en sık da viral enfeksiyonlar ve bakteriyel toksinler nedeniyle gelişiyor. İshalden korunmanın yollarını ve ishal durumunda neler yemek gerektiğini Acıbadem Beylikdüzü Cerrahi Tıp Merkezi’nden İç Hastalıkları Uzmanı Doktor Murat Özışık anlattı.

1. Besinlerin son kullanma tarihine dikkat!
Gıdalar uygun koşullarda saklanmadığında ve yeterince iyi yıkanmadığında içlerinde üreyen zararlı mikroorganizmalar koruyucu bağırsak flora bariyerini aşıyor. Bunun sonucunda da bağırsağın sıvıyı geri emme kapasitesini etkiliyor veya faydalı bakterilerin koruduğu bağırsak duvarındaki emilim yüzeyine zarar veriyor. Bunun sonucunda da ishal ortaya çıkıyor. Bu yüzden tükettiğiniz gıdaların uygun koşullarda saklanıp saklanmadıklarına, son kullanma tarihlerine dikkat etmeniz gerekiyor.

2. Temiz su içmeye özen gösterin
İçilebilir temizlikte suya ulaşmak halen dünyanın geri kalmış sosyo-kültürel düşük bölgelerinde sorun teşkil ediyor. Bakterilerin bulaşmış olduğu  kullanma suları veya kullanma sularına kanalizasyon sularının karışması ishal salgınlarına yol açıyor. Hasta kişilerin vücut sıvılarıyla temas ettikleri ortam, besinler ve sular da salgınları yaygınlaştırıyor. Bu nedenle kullandığınız suların temiz ve içilebilir nitelikteki olmasına dikkat edin.

3. Gelişigüzel antibiyotik kullanmayın
Antibiyotikler vücudumuz için zararlı bakterileri öldürürken, aynı zamanda bağırsak floramızda yaşayan, savunma sistemimiz için gerekli ve faydalı bakterilerin de ölümüne yol açabiliyor. Faydalı bakterilerin ölümüyle zararlı bakterilerin sayısında artış görülüyor ve bunun sonucunda da ishal gelişiyor. Bu yüzden gelişigüzel antibiyotik kullanımından kaçının ve antibiyotik kullanırken ishal gelişirse en kısa zamanda bir hekime başvurun.

4. Bu ürünü çantanızdan eksik etmeyin
Gıdalarla alınan bakteriler bölgesel farklılıklar gösterebiliyor. Bağırsaklarda yaşayan ortalama 500 mikroorganizmadan bahsedilse de, kimi araştırmacılar bazı mikroorganizmaları kültür koşullarında üretip izole edemediklerinden tür sayının 1500′e kadar çıktığını düşünüyor. Bizim için yabancı bir mikro organizma da floramızda zararlı bir hale dönüşüp ishale neden olabiliyor. Bu yüzden seyahat ederken veya tatilde gıda ile su tüketiminde güvenilir yerleri seçmeye dikkat edin. Ayrıca seyahatiniz boyunca güvenilir bir probiyotik destek ürününü de çantanızdan eksik etmeyin.

İSHAL OLDUĞUNUZDA NE YEMELİSİNİZ?

Basit gıda zehirlenmelerinde aşırı sıvı kaybı yoksa, yeterince sıvı alınabiliyorsa ve yüksek ateş oluşmamışsa beslenme ve sıvı desteğiyle ishal kendiliğinde iyileşebiliyor. Bu durumda bağırsak florasının yeniden oluşması için probiyotik desteğinden faydalanabilirsiniz.

İshallerin çoğu viral infeksiyon kaynaklı oluyor ve birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşiyor. Önemli olan kaybettiğiniz sıvının yerine konulması. Bu da pirinç lapası, beyaz ekmek, muz, patates haşlaması gibi sindirimi kolay ve lif içeriği düşük gıdalarla sağlanabiliyor. Bu besinler sulu dışkı yapmamızı engelleyerek vücuttaki sıvı kaybını azaltıyor. Vücuttaki sıvıyı yerine koymak için bol bol sıvı özellikle de su tüketmeniz çok önemli. Bağırsak floramız zararlı virüsleri ortadan kaldırınca dışkı sayısı ve miktarı normale dönüyor.
KAYNAK: www.sozcu.com.tr

938 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
 Grip Hastalığı Hakkında Gerekli Bilgiler
Videolar